Verkoop aandelen La Bonbonnerie BV

Opdracht:

​Eind 2019 kregen wij via Overname Experts van Erick Doelitzsch en Inge Gradisen de opdracht de verkoop van hun bedrijf La Bonbonnerie BV te begeleiden. Zij zijn ruim 20 jaar geleden met deze groothandel in chocola, bonbons, snoep en thee gestart. Ze zijn nu op een leeftijd gekomen om over bedrijfsoverdracht na te gaan denken. Er was inmiddels al eens een geïnteresseerde geweest, die de vraag over verkoop aan hen had gesteld. Maar dan blijkt al gauw dat zo’n bedrijfsovername veel specifieke deskundigheid en ervaring vergt.

Actie:

We zijn begonnen met het opstellen van een Informatiememorandum en het maken van de bedrijfswaardering. Daarbij speelden 2 zaken een belangrijke rol: winstgevendheid en omvang werkkapitaal. Om de beoogde verkoopprijs te kunnen realiseren moest er voldoende winst worden gemaakt en daarom is eerst gekeken welke stappen mogelijk waren om dat te verbeteren. Ook de hoogte van het werkkapitaal heeft direct invloed op de te realiseren koopsom. Bij deze groothandel was een relatief groot werkkapitaal onvermijdelijk, omdat je altijd voldoende voorraad nodig hebt en er ook altijd een aanzienlijke post debiteuren open staat. De afgesproken betaaltermijn van de afnemers kon niet worden veranderd, maar met een proactief debiteuren- en voorraadbeheer werd het werkkapitaal geoptimaliseerd.

Vervolgens zijn we gestart met het benaderen van geschikte kandidaat kopers van de door ons samen opgestelde short list. Dat resulteerde heel snel in een LOI. Maar helaas gooide corona roet in het eten en kwam de financiering niet rond. Toen bleek dat dit niet zo maar opgelost kon worden werd besloten de propositie alsnog breed in de markt te zetten, wat zeer veel respons opleverde. Er is toen met een aantal kandidaten gesproken en dat resulteerde in een duidelijke voorkeur voor Lysanne Denneboom (een MBI-kandidaat samen met een investeerder). Van meet af aan hadden wij met haar een uitstekende klik en ook hadden we het volste vertrouwen dat zij La Bonbonnerie naar een mooie toekomst zou kunnen leiden.

Resultaat:

Er is een mooie deal gesloten tot tevredenheid van beide partijen. De aandelen zijn op 18 januari 2021 overgedragen. Er is eveneens een meerjarig huurcontract voor het OG van Verkoper gesloten, zodat het bedrijf op de bestaande locatie gevestigd blijft.

Drs. John Oostveen

Drs. John Oostveen

Bedrijfsovernamespecialist

De naamgever van het bureau is John Oostveen (drs. bedrijfseconomie – 1956). Hij is jarenlang actief geweest in de financiële dienstverlening, zowel als vakman in kredietverlening en controlling, maar ook als financieel directeur en bestuurder. In deze verschillende functies heeft hij veel ervaring opgedaan met overnames en fusies van bedrijven in allerlei soorten en maten. Vanwege het plezier in dit vak en zijn brede kennis en ervaring is hij sinds 2007 actief als zelfstandig en onafhankelijk adviseur bedrijfsoverdrachten. Hij is gecertificeerd en geregistreerd adviseur bedrijfsopvolging (RAB) en doet ook bedrijfswaarderingen. Daarnaast is hij lid van de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB) en onderschrijft haar gedragscode.

Zijn bureau is aangesloten bij Overname-Experts een collectief van ervaren en deskundige specialisten bij bedrijfsovernames en bedrijfsopvolging in het midden- en kleinbedrijf.

Oostveen bedrijfsovernames werkt met concurrerende tarieven op basis van de volgende structuur: Voor familieopvolging en enkelvoudige werkzaamheden (zoals bijv. een waardebepaling of specifieke consultancy) hebben we een vast uurtarief of een integrale totaalprijs. Voor begeleiding van het gehele proces van een bedrijfsovername werken we met een (gereduceerd) uurtarief in combinatie met een vergoeding bij succes.

Andere opdrachten

Hieronder een greep uit de opdrachten die Oostveen Bedrijfsovernames heeft uitgevoerd:

Administratie- en belastingadviesportefeuilles - Assurantieportefeuilles - Automotive - E-Installatie - Food, Groenrecycling - compostering en grondverzet - Groothandels - HR en coaching - ICT softwareontwikkeling en services - Incasso - Ingenieursbureau - Kinderopvang - Marketing/Communicatie - Mode, Productiebedrijven - Schoonmaakbranche - Timmerfabriek - Zonwering en buitenleven.