Verkoop aandelen Klever Boor- en Perstechniek BV

Opdracht:

Begin 2020 werden wij ingeschakeld door Martin Klever, de aandeelhouder van Klever Boor- en Perstechniek BV te Benschop voor de begeleiding bij de verkoop van zijn bedrijf. Martin startte 26 jaar geleden als ZZP-er in het grondverzet en kocht in 2001 zijn eerste boormachine. Hij bouwde het bedrijf in de afgelopen jaren uit tot dé specialist op het gebied van horizontaal gestuurde boringen. De belangrijkste reden voor Martin om te gaan verkopen was dat zijn eigen rol door de voortdurende groei vooral manager werd in plaats van dat hij lekker zelf met de opdrachten bezig kon zijn!

Actie:

In de voorbereiding van de verkoop hebben wij o.a. stil gestaan bij de overwegingen om wel/niet te verkopen, de impact van Corona (en de timing) alsmede bij de kandidaten voor wie het bedrijf strategisch interessant zou zijn om over te nemen. Vervolgens hebben we het informatiepakket opgesteld en zijn gestart met het benaderen van geschikte kopers. Van meet af aan was het uitgangspunt een Koper voor wie de Boor- en Persactiviteiten van Klever een strategische aanvulling zouden vormen. Die match was 100% bij de Van Gelder Groep, die dergelijke opdrachten op beperkte schaal al uitvoerde, maar veelal het werk aan Klever uitbesteedde.

In de 1e fase van de verkenning werd goed gekeken of de bedrijven bij elkaar zouden passen (o.a. cultuur) en goed gesproken over wat men wilde bereiken met de overname, wat daar voor nodig was, enz, enz. Dit was een erg belangrijke stap in het hele traject, die bij overnames nog wel eens te weinig prioriteit krijgt. Toen dit goed uitgediept en uitgesproken was kon de verdere uitwerking (onderhandelingen, LOI, boekenonderzoek en contractenwerk) smooth en snel worden afgerond.

Resultaat:

Voor Koper en Verkoper werd een heel mooi resultaat bereikt: op 1 oktober 2020 zijn de aandelen van Klever overgedragen aan de Van Gelder Groep met eveneens een langjarig huurcontract voor het OG van Verkoper. Het bedrijf blijft op de bestaande locatie gevestigd en Martin Klever zal het bedrijf als algemeen directeur nog zeker 3 jaar blijven runnen.

Publiciteit:

Persbericht: Van Gelder Groep neemt Klever Boor- en Perstechniek over

Drs. John Oostveen

Drs. John Oostveen

Bedrijfsovernamespecialist

De naamgever van het bureau is John Oostveen (drs. bedrijfseconomie – 1956). Hij is jarenlang actief geweest in de financiële dienstverlening, zowel als vakman in kredietverlening en controlling, maar ook als financieel directeur en bestuurder. In deze verschillende functies heeft hij veel ervaring opgedaan met overnames en fusies van bedrijven in allerlei soorten en maten. Vanwege het plezier in dit vak en zijn brede kennis en ervaring is hij sinds 2007 actief als zelfstandig en onafhankelijk adviseur bedrijfsoverdrachten. Hij is gecertificeerd en geregistreerd adviseur bedrijfsopvolging (RAB) en doet ook bedrijfswaarderingen. Daarnaast is hij lid van de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB) en onderschrijft haar gedragscode.

Zijn bureau is aangesloten bij Overname-Experts een collectief van ervaren en deskundige specialisten bij bedrijfsovernames en bedrijfsopvolging in het midden- en kleinbedrijf.

Oostveen bedrijfsovernames werkt met concurrerende tarieven op basis van de volgende structuur: Voor familieopvolging en enkelvoudige werkzaamheden (zoals bijv. een waardebepaling of specifieke consultancy) hebben we een vast uurtarief of een integrale totaalprijs. Voor begeleiding van het gehele proces van een bedrijfsovername werken we met een (gereduceerd) uurtarief in combinatie met een vergoeding bij succes.

Andere opdrachten

Hieronder een greep uit de opdrachten die Oostveen Bedrijfsovernames heeft uitgevoerd:

Administratie- en belastingadviesportefeuilles - Assurantieportefeuilles - Automotive - E-Installatie - Food, Groenrecycling - compostering en grondverzet - Groothandels - HR en coaching - ICT softwareontwikkeling en services - Incasso - Ingenieursbureau - Kinderopvang - Marketing/Communicatie - Mode, Productiebedrijven - Schoonmaakbranche - Timmerfabriek - Zonwering en buitenleven.