Overname Bastasol Zonwering

Opdracht:

Na vele jaren in loondienst besloot Ron den Braber in 2012 de stap naar het ondernemerschap te zetten. Hij was op dat moment al importeur van Italiaanse tuinovens en ligbedden en zocht een over te nemen bedrijf, waar deze activiteiten goed mee te combineren waren. Op het moment dat hij  overnamespecialist John Oostveen inschakelde om hem te begeleiden had hij 2 prospects.

Actie:

De aanpak van John bij koopbegeleiding is ondersteunend en initiërend. Dat wil zeggen, dat de MBI-kandidaat zoveel mogelijk zelf doet en dat John het hele proces proactief begeleidt. In dit geval betekende het dat de 2 aanvankelijke prospects na kritische toetsing afvielen en er een 4-tal andere prospects werden gevonden (o.a. dankzij een advertentie in de Zonvak). Ter oriëntatie werden ook enkele bedrijfsbezoeken afgelegd bij 2 moderne zonweringbedrijven in de regio.

Resultaat:

De keuze van Ron viel uiteindelijk op de overname van Bastasol, omdat daar voor Ron het beste perspectief was. Dat wil zeggen de juiste match tussen koper en het al jarenlang bestaande bedrijf met een uitstekend imago en de nieuwe rol van de oorspronkelijke eigenaar als verkoper. De gesprekken werden grotendeels door Ron zelf gedaan, waarbij John kritisch bleef meekijken naar alle belangrijke succesfactoren zoals omzetontwikkeling, marktpositie, personeel, enz. en natuurlijk naar de waardering, de overnamecondities en de haalbaarheid. Ook hielp John bij de overnamecontracten en de financiering.

Evaluatie:

Een half jaar na de start hadden Ron en John een evaluatie. Ron is blij met zijn bedrijf dat is omgedoopt in Bastasol Zonwering en Outdoor Living BV. “De belangrijkste uitgangspunten van de overname-afwegingen en het businessplan zijn realistisch gebleken”, aldus Ron. “Ik kijk terug op een zeer prettige samenwerking met John. Hij heeft zich in korte tijd goed ingeleefd in de branche. John had niet alleen een gedegen financiële inbreng, maar heeft  ook een goede rol gespeeld bij de onderhandelingen. Kenmerkend voor zijn aanpak zijn zijn pro-actieve houding en heldere communicatie richting alle betrokken partijen.”

Drs. John Oostveen

Drs. John Oostveen

Bedrijfsovernamespecialist

De naamgever van het bureau is John Oostveen (drs. bedrijfseconomie – 1956). Hij is jarenlang actief geweest in de financiële dienstverlening, zowel als vakman in kredietverlening en controlling, maar ook als financieel directeur en bestuurder. In deze verschillende functies heeft hij veel ervaring opgedaan met overnames en fusies van bedrijven in allerlei soorten en maten. Vanwege het plezier in dit vak en zijn brede kennis en ervaring is hij sinds 2007 actief als zelfstandig en onafhankelijk adviseur bedrijfsoverdrachten. Hij is gecertificeerd en geregistreerd adviseur bedrijfsopvolging (RAB) en doet ook bedrijfswaarderingen. Daarnaast is hij lid van de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB) en onderschrijft haar gedragscode.

Zijn bureau is aangesloten bij Overname-Experts een collectief van ervaren en deskundige specialisten bij bedrijfsovernames en bedrijfsopvolging in het midden- en kleinbedrijf.

Oostveen bedrijfsovernames werkt met concurrerende tarieven op basis van de volgende structuur: Voor familieopvolging en enkelvoudige werkzaamheden (zoals bijv. een waardebepaling of specifieke consultancy) hebben we een vast uurtarief of een integrale totaalprijs. Voor begeleiding van het gehele proces van een bedrijfsovername werken we met een (gereduceerd) uurtarief in combinatie met een vergoeding bij succes.

De belangrijkste uitgangspunten van de overname-afwegingen en het businessplan zijn realistisch gebleken. Ik kijk terug op een zeer prettige samenwerking met John. Hij heeft zich in korte tijd goed ingeleefd in de branche. John had niet alleen een gedegen financiële inbreng, maar heeft  ook een goede rol gespeeld bij de onderhandelingen. Kenmerkend voor zijn aanpak zijn zijn pro-actieve houding en heldere communicatie richting alle betrokken partijen.

Ron den Braber

Bastadol Zonwering

Andere opdrachten

Hieronder een greep uit de opdrachten die Oostveen Bedrijfsovernames heeft uitgevoerd:

Administratie- en belastingadviesportefeuilles - Assurantieportefeuilles - Automotive - E-Installatie - Food, Groenrecycling - compostering en grondverzet - Groothandels - HR en coaching - ICT softwareontwikkeling en services - Incasso - Ingenieursbureau - Kinderopvang - Marketing/Communicatie - Mode, Productiebedrijven - Schoonmaakbranche - Timmerfabriek - Zonwering en buitenleven.