Management Buy Out RAD Torque Systems

Opdracht:

Eind 2016 werden wij ingeschakeld door Marcel Birkhoff, directeur van RAD Torque Systems BV te Soest. Hij was reeds in gesprek met de aandeelhouder van het bedrijf, het Canadese moederconcern, om een Management Buy Out te doen. RAD BV verzorgt in Europa en het Midden Oosten de exclusieve distributie van topkwaliteit momentsleutels, die veel gebruikt worden in de wind- en energie industrie.

Actie:

Het 1e deel van de opdracht was een objectieve bedrijfswaardering van de aandelen die de basis zou moeten vormen voor de koop/verkoop van de aandelen. Ondanks een aantal zeer specifieke aspecten die daarin meegewogen moesten worden konden beide partijen zich goed vinden in de uitkomsten van onze pragmatische DCF-waardering. Vervolgens werden alle andere condities van de overname verder uitgewerkt. Daar de bedrijven als producent en distributeur ook in de toekomst op dezelfde wijze zullen blijven samenwerken, was het van groot belang om zaken als distributierecht en gebruik van de naam RAD contractueel goed vast te leggen. Een belangrijk onderdeel van de opdracht was natuurlijk ook de financiering van deze buy out.

Resultaat:

Ondanks de vele zakelijke items wilden we de goede onderlinge relatie uiteraard niet laten verstoren. Dat is goed gelukt. Na een goede voorbereiding en via korte communicatielijnen met koper en verkoper werd de intentieovereenkomst van de MBO getekend en zijn in januari 2018 de aandelen overgedragen. De verkoper was bereid een deel van de koopsom als vendor loan te verstrekken en bij de huisbankier werd de resterende kredietbehoefte met een scherp voorstel gehonoreerd, gebaseerd op het vertrouwen in de koper en een goede en bestendige cashflow. Voor de vele contracten werd een beroep gedaan op een internationaal ervaren jurist. Zowel koper als verkoper zijn zeer tevreden over het proces en het bereikte resultaat.

Drs. John Oostveen

Drs. John Oostveen

Bedrijfsovernamespecialist

De naamgever van het bureau is John Oostveen (drs. bedrijfseconomie – 1956). Hij is jarenlang actief geweest in de financiële dienstverlening, zowel als vakman in kredietverlening en controlling, maar ook als financieel directeur en bestuurder. In deze verschillende functies heeft hij veel ervaring opgedaan met overnames en fusies van bedrijven in allerlei soorten en maten. Vanwege het plezier in dit vak en zijn brede kennis en ervaring is hij sinds 2007 actief als zelfstandig en onafhankelijk adviseur bedrijfsoverdrachten. Hij is gecertificeerd en geregistreerd adviseur bedrijfsopvolging (RAB) en doet ook bedrijfswaarderingen. Daarnaast is hij lid van de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB) en onderschrijft haar gedragscode.

Zijn bureau is aangesloten bij Overname-Experts een collectief van ervaren en deskundige specialisten bij bedrijfsovernames en bedrijfsopvolging in het midden- en kleinbedrijf.

Oostveen bedrijfsovernames werkt met concurrerende tarieven op basis van de volgende structuur: Voor familieopvolging en enkelvoudige werkzaamheden (zoals bijv. een waardebepaling of specifieke consultancy) hebben we een vast uurtarief of een integrale totaalprijs. Voor begeleiding van het gehele proces van een bedrijfsovername werken we met een (gereduceerd) uurtarief in combinatie met een vergoeding bij succes.

De samenwerking met John Oostveen beviel uitstekend! Zijn pragmatische aanpak sloot zeer goed aan bij onze wensen en manier van zakendoen. Zijn frisse blik en heldere analyse van onze "business" leidde tot de nodige zelfreflectie en goede discussies. Tijdens het overname traject behield John het overzicht voor de diverse partijen waardoor we de transactie op tijd konden afronden. Ik zou John van harte kunnen aanbevelen voor een bedrijfswaardering of overname.

Marcel Birkhoff

RAD Torque Systems

Andere opdrachten

Hieronder een greep uit de opdrachten die Oostveen Bedrijfsovernames heeft uitgevoerd:

Administratie- en belastingadviesportefeuilles - Assurantieportefeuilles - Automotive - E-Installatie - Food, Groenrecycling - compostering en grondverzet - Groothandels - HR en coaching - ICT softwareontwikkeling en services - Incasso - Ingenieursbureau - Kinderopvang - Marketing/Communicatie - Mode, Productiebedrijven - Schoonmaakbranche - Timmerfabriek - Zonwering en buitenleven.