Koop eens een bedrijf

Onderstaand bericht verscheen eerder in Ondernemersbelang (zie pdf)

Bedrijfsovernamespecialist John Oostveen: “Bedrijvenmarkt is ook een kopersmarkt”

Koop eens een bedrijf!

Door de economische situatie staan de overnameprijzen van veel bedrijven onder druk. Dat is natuurlijk niet leuk voor de ondernemers die willen gaan stoppen, maar wel een kans voor de vele kopers!

Management buy out (MBO) en Management buy in (MBI). We spreken over ‘buy out’ als een medewerker het bedrijf overneemt en ‘buy in’ als een buitenstaander zich in een bedrijf inkoopt. Voor een startende ondernemer is de overname van een bedrijf vaak een betere optie dan vanaf niets zelf beginnen. Overname betekent immers dat je direct in business bent met een bekende naam, een product of dienst, personeel en vooral klanten. Op deze manier kun je dus een vliegende start maken in vergelijking met de starter die bij nul begint. Natuurlijk moet je investeren in de koopsom van de overname, maar bij nul starten vraagt ook investeringen. Je zult dan bedrijfsapparatuur, enz. moeten aanschaffen, maar belangrijker nog je zult naam moeten maken en stap voor stap een klantenkring moeten opbouwen. De kost gaat echter voor de baat uit, zodat je vaak een aantal jaren met aanloopverliezen zit.

Strategische koper

De kandidaat kopers die al een bedrijf hebben zijn strategische kopers. Zij zijn in de markt als koper om met de overname van een ander bedrijf hun eigen marktpositie te versterken. Dat kan zijn de overname van een concurrent of een leverancier, maar ook een bedrijf waarmee het productenpakket of het marktgebied wordt verbreed. De strategische koper kan met de overname vaak schaalvoordelen behalen, door de groei van distributiemogelijkheden en/of betere efficiency in inkoop en kosten (o.a. huisvesting, personeel).

Overnameprijs

Heel belangrijk is natuurlijk dat je als koper niet te veel betaalt voor de overname. De juiste prijs is de prijs waarmee je, gegeven de cash flow na overname, de rente en aflossing van de investering/financiering kan opbrengen. Daarbij moet uiteraard ook rekening worden gehouden met een passend ondernemersin- komen. De waarde van een bedrijf is dus niet wat er op de balans staat, maar wat er in de toekomst mee verdiend kan worden! Voor een strategische koper kan dat door de te behalen schaalvoordelen er wat anders uit zien dan voor de koopstarter (MBO of MBI).

Overnamefinanciering

Natuurlijk moet de bank vertrouwen hebben in de ondernemerskwaliteiten van de koper en zal deze voldoende eigen geld moeten kunnen inbrengen. Maar verder kijkt de bank bij de financiering van een overname in feite op dezelfde manier als de koper naar de propositie: is er voldoende cash flow om de rente en aflossing van de overname-financiering op te brengen? Als de prijs te hoog is zal dat niet lukken!

Pragmatische aanpak

Bedrijfsovernamespecialist John Oostveen is vooral actief in de regio Gooi- en Eemland en is lid van een aantal ondernemersnetwerken, zoals de Soester Zaken Kring, de BV Hilversum en uiteraard ook van de beroepsorganisatie voor bedrijfsoverdrachten (BOBB).

“Het leveren van kwaliteit met een pragmatische aanpak, staat bij ons hoog in het vaandel. Het komt geregeld voor dat een kandidaat koper zelf al in gesprek is met een bedrijf voor overname en dan pas aanklopt voor de verdere begeleiding. Bijvoorbeeld met de vraag of de prijs wel klopt. Dat is geen enkel probleem. We helpen dan met de waardebepaling, de onderhandelingen en de financiering. Meestal kunnen we in een vroeg stadium de haalbaarheid van de financiering al inschatten. Dat bespaart veel tijd en kosten.”

Succes begint met een goede voorbereiding, 7 tips voor kopers

 1. Breng goed in kaart wat je wilt en kunt (competenties, ervaring, passie);
 2. Analyseer vooraf wat haarbaar is (lengte polsstok?);
 3. Maak een realistisch businessplan;
 4. Zoek het juiste bedrijf(strategische koper: blijf bij je strategie en let op de cultuur);
 5. Betaal niet teveel / maak een goede waardering;
 6. Koopsom met een gedeeltelijke eraan out (win/win);
 7. Schakel een onafhankelijk en deskundige overname-specialist van de BOBB in.
Drs. John Oostveen

Drs. John Oostveen

Bedrijfsovernamespecialist

De naamgever van het bureau is John Oostveen (drs. bedrijfseconomie – 1956). Hij is jarenlang actief geweest in de financiële dienstverlening, zowel als vakman in kredietverlening en controlling, maar ook als financieel directeur en bestuurder. In deze verschillende functies heeft hij veel ervaring opgedaan met overnames en fusies van bedrijven in allerlei soorten en maten. Vanwege het plezier in dit vak en zijn brede kennis en ervaring is hij sinds 2007 actief als zelfstandig en onafhankelijk adviseur bedrijfsoverdrachten. Hij is gecertificeerd en geregistreerd adviseur bedrijfsopvolging (RAB) en doet ook bedrijfswaarderingen. Daarnaast is hij lid van de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB) en onderschrijft haar gedragscode.

Zijn bureau is aangesloten bij Overname-Experts een collectief van ervaren en deskundige specialisten bij bedrijfsovernames en bedrijfsopvolging in het midden- en kleinbedrijf.

Oostveen bedrijfsovernames werkt met concurrerende tarieven op basis van de volgende structuur: Voor familieopvolging en enkelvoudige werkzaamheden (zoals bijv. een waardebepaling of specifieke consultancy) hebben we een vast uurtarief of een integrale totaalprijs. Voor begeleiding van het gehele proces van een bedrijfsovername werken we met een (gereduceerd) uurtarief in combinatie met een vergoeding bij succes.

Andere opdrachten

Hieronder een greep uit de opdrachten die Oostveen Bedrijfsovernames heeft uitgevoerd:

Administratie- en belastingadviesportefeuilles - Assurantieportefeuilles - Automotive - E-Installatie - Food, Groenrecycling - compostering en grondverzet - Groothandels - HR en coaching - ICT softwareontwikkeling en services - Incasso - Ingenieursbureau - Kinderopvang - Marketing/Communicatie - Mode, Productiebedrijven - Schoonmaakbranche - Timmerfabriek - Zonwering en buitenleven.

Ik ben heel tevreden over het bereikte resultaat. Bij zo’n overname is veel bijzondere kennis en ervaring nodig, die je als ondernemer niet hebt. Gelukkig kon John ons langs alle klippen laveren.

Peter Brouwer Hoka BV
Peter Brouwer

Het was een zware bevalling maar het is uiteindelijk naar ieders tevredenheid toch gelukt. John, we willen jou vooral bedanken voor je goede en standvastige begeleiding bij de verkoop van ons mooie bedrijf. Nogmaals bedankt voor de prettige samenwerking, we zullen jou zeker aanbevelen!

Erick Doelitzsch La Bonbonnerie BV
Erick Doelitzsch

De samenwerking met John Oostveen beviel uitstekend! Zijn pragmatische aanpak sloot zeer goed aan bij onze wensen en manier van zakendoen. Zijn frisse blik en heldere analyse van onze “business” leidde tot de nodige zelfreflectie en goede discussies. Tijdens het overname traject behield John het overzicht voor de diverse partijen waardoor we de transactie op tijd konden afronden. Ik zou John van harte kunnen aanbevelen voor een bedrijfswaardering of overname.

Marcel Birkhoff RAD Torque Systems
Marcel Birkhoff

Het was een heel intensief en emotioneel proces. En ik had natuurlijk ook nog mijn handen vol aan het runnen van het bedrijf, want dat had de hoogste prioriteit. Gelukkig kon ik vertrouwen op de kennis en ervaring van John Oostveen, die alles duidelijk heeft uitgelegd en het hele proces stapsgewijs heeft geregisseerd.

Darja Smink DENTA Enginering BV
Darja Smink

Een intensieve periode waarbij John Oostveen onder andere zorgde voor overzicht en structuur. Dankzij John is een mooi resultaat bereikt.

Corry van Herpen Pensioen Perspectief BV
Corry van Herpen

De belangrijkste uitgangspunten van de overname-afwegingen en het businessplan zijn realistisch gebleken. Ik kijk terug op een zeer prettige samenwerking met John. Hij heeft zich in korte tijd goed ingeleefd in de branche. John had niet alleen een gedegen financiële inbreng, maar heeft  ook een goede rol gespeeld bij de onderhandelingen. Kenmerkend voor zijn aanpak zijn zijn pro-actieve houding en heldere communicatie richting alle betrokken partijen.

Ron den Braber Bastasol Zonwering
Ron den Braber

Ik heb John Oostveen leren kennen via mijn accountant Huisman en partners. De 1e indruk was dat we dezelfde taal spraken. Ik heb toen besloten om mijn plannen door John uit te laten werken en me daarna door hem te laten begeleiden, wat geresulteerd heeft in een goede en snelle overname die naar ieders tevredenheid verlopen is. John, bedankt voor je advies, inzet en positiviteit in deze overname. Als ik ooit nog eens te maken krijg met een overname zal ik jou zeker benaderen of aan bevelen!

Martin Klever Klever- Boor en Perstechniek
Martin Klever
Oostveen Bedrijfsovernames, specialist in overname en opvolging

specialist in overname en opvolging

Bedrijf kopen of verkopen?

Wilt u eens met ons sparren over uw situatie?

Oostveen Bedrijfsovernames

Het bedrijfsovernameproces

Succes begint bij een goede voorbereiding

Oostveen Bedrijfsovernames is sinds 2007 een zelfstandig specialist bij bedrijfsovernames en bedrijfsopvolging in het midden- en kleinbedrijf.

Om de relaties nog beter te kunnen bedienen zijn wij in 2013 partner geworden van Overname-Experts. Dit is een samenwerkingsverband van zeer ervaren zelfstandige overnamespecialisten door heel Nederland. Heeft u interesse in onze actuele opdrachten, kijk dan bij vraag en aanbod.

In 2016 is er ook een samenwerking gestart met Matchinvest. Een partner voor het zoeken naar informeel kapitaal.

Portfolio

Successen en referenties

De belangrijkste uitgangspunten van de overname-afwegingen en het businessplan zijn realistisch gebleken. Ik kijk terug op een zeer prettige samenwerking met John. Hij heeft zich in korte tijd goed ingeleefd in de branche. John had niet alleen een gedegen financiële inbreng, maar heeft  ook een goede rol gespeeld bij de onderhandelingen. Kenmerkend voor zijn aanpak zijn zijn pro-actieve houding en heldere communicatie richting alle betrokken partijen.

Ron den Braber Bastasol Zonwering
Ron den Braber

Ik heb John Oostveen leren kennen via mijn accountant Huisman en partners. De 1e indruk was dat we dezelfde taal spraken. Ik heb toen besloten om mijn plannen door John uit te laten werken en me daarna door hem te laten begeleiden, wat geresulteerd heeft in een goede en snelle overname die naar ieders tevredenheid verlopen is. John, bedankt voor je advies, inzet en positiviteit in deze overname. Als ik ooit nog eens te maken krijg met een overname zal ik jou zeker benaderen of aan bevelen!

Martin Klever

Het was een heel intensief en emotioneel proces. En ik had natuurlijk ook nog mijn handen vol aan het runnen van het bedrijf, want dat had de hoogste prioriteit. Gelukkig kon ik vertrouwen op de kennis en ervaring van John Oostveen, die alles duidelijk heeft uitgelegd en het hele proces stapsgewijs heeft geregisseerd.

Darja Smink DENTA Enginering BV
Darja Smink

Een intensieve periode waarbij John Oostveen onder andere zorgde voor overzicht en structuur. Dankzij John is een mooi resultaat bereikt.

Corry van Herpen Pensioen Perspectief BV
Corry van Herpen

Het was een zware bevalling maar het is uiteindelijk naar ieders tevredenheid toch gelukt. John, we willen jou vooral bedanken voor je goede en standvastige begeleiding bij de verkoop van ons mooie bedrijf. Nogmaals bedankt voor de prettige samenwerking, we zullen jou zeker aanbevelen!

Erick Doelitzsch La Bonbonnerie BV
Erick Doelitzsch

Ik ben heel tevreden over het bereikte resultaat. Bij zo’n overname is veel bijzondere kennis en ervaring nodig, die je als ondernemer niet hebt. Gelukkig kon John ons langs alle klippen laveren.

Peter Brouwer Hoka BV
Peter Brouwer

De samenwerking met John Oostveen beviel uitstekend! Zijn pragmatische aanpak sloot zeer goed aan bij onze wensen en manier van zakendoen. Zijn frisse blik en heldere analyse van onze “business” leidde tot de nodige zelfreflectie en goede discussies. Tijdens het overname traject behield John het overzicht voor de diverse partijen waardoor we de transactie op tijd konden afronden. Ik zou John van harte kunnen aanbevelen voor een bedrijfswaardering of overname.

Marcel Birkhoff RAD Torque Systems
Marcel Birkhoff

Verkoop aandelen La Bonbonnerie BV

Opdracht: ​Eind 2019 kregen wij via Overname Experts van Erick Doelitzsch en Inge Gradisen de opdracht de verkoop van hun bedrijf La Bonbonnerie BV te begeleiden. Zij zijn ruim 20 jaar geleden met deze groothandel in chocola, bonbons, snoep en thee gestart. Ze zijn nu...

Verkoop aandelen Klever Boor- en Perstechniek BV

Opdracht: Begin 2020 werden wij ingeschakeld door Martin Klever, de aandeelhouder van Klever Boor- en Perstechniek BV te Benschop voor de begeleiding bij de verkoop van zijn bedrijf. Martin startte 26 jaar geleden als ZZP-er in het grondverzet en kocht in 2001 zijn...

Verkoop Pensioen Perspectief BV

Opdracht: Medio 2017 werden wij ingeschakeld door Jaap Harmsen en Corry van Herpen, de aandeelhouders van Pensioen Perspectief BV te Vorden voor een toekomst oriëntatie en vervolgens begeleiding bij de verkoop van hun bedrijf. Pensioen Perspectief BV is een landelijk...

Verkoop aandelen Slingerland Techniek

Opdracht: Medio 2018 werden wij via ons netwerk benaderd om te helpen met de voorbereiding en verkoop van Slingerland Techniek BV te Amersfoort. Om dat goed te kunnen doen is een goede klik met de ondernemer een randvoorwaarde. In het 1e gesprek met Nico Slingerland...

Management Buy Out RAD Torque Systems

Opdracht: Eind 2016 werden wij ingeschakeld door Marcel Birkhoff, directeur van RAD Torque Systems BV te Soest. Hij was reeds in gesprek met de aandeelhouder van het bedrijf, het Canadese moederconcern, om een Management Buy Out te doen. RAD BV verzorgt in Europa en...

Verkoop On Call

Opdracht: On Call is begin 2001 opgestart door Ineke van Bree. Het bedrijf verleent secretariële ondersteuning en telefoonantwoordservice aan bedrijven, organisaties en ZZP'ers. Begin 2017 besloot zij gezien haar leeftijd tot verkoop over te gaan. Zij zocht voor de...

Verkoop groothandel Neita

Opdracht: De 2 eigenaren van Neita Techniek BV (begin 60) hebben eind 2015 besloten vanwege het ontbreken van een geschikte opvolger hun groothandel in lagers en zwenkwielen te gaan verkopen. Na een goede oriëntatie op wie voor hen het proces zou kunnen begeleiden...

Verkoop The SatisFactOrie

Opdracht: Medio augustus 2016 werd via onze begeleiding en bemiddeling het marketing communicatiebureau TSFO te Ermelo succesvol overgedragen aan 'buurman" V1 Communicatie. Voor V1 is TSFO een mooie aanvulling vooral op het vlak van de online communicatie. Daarmee...

Gespecialiseerd bedrijfsovernameadvies

Als ervaren adviesbureau voor bedrijfsovernames kennen wij de valkuilen en de risico’s

De financiële kant van zo’n traject is natuurlijk heel belangrijk. Maar ook de emotionele kant speelt een grote rol. Daarom is een goede voorbereiding nodig en de juiste kennis en ervaring. Ook al weet u er al veel van af, ook dan heeft u een betrouwbaar en objectief klankbord nodig. Als ervaren adviesbureau in bedrijfsovername kennen wij de valkuilen en de risico’s.

Wij vertellen u niet wat u wilt horen, maar wat u zou moeten weten! Wij begeleiden u tijdens het gehele traject. Zowel met de waardering, met het zoeken van de juiste partij, met de onderhandelingen en met de contracten. We zijn geen adviseurs langs de zijlijn, we zorgen dat de zaak goed voor elkaar komt en voor u met het beste resultaat.

Oostveen Bedrijfsovernames

Overdragen, kopen of verkopen?

U zult veel vragen hebben

Of het nu gaat om de verkoop van uw bedrijf, het aankopen van een bedrijf of een familieoverdracht, op dat moment staat u voor veel vragen:

 • wat is het goede moment?
 • wat is het bedrijf waard?
 • hoe vind ik de juiste partij?
 • hoe gaat de onderhandeling?
 • wat betekent het voor mijn oudedagsvoorziening?
 • kan ik het wel gefinancierd krijgen?

Bedrijf verkopen

Begin tijdig met de voorbereiding Als u overweegt uw bedrijf te verkopen is een goede voorbereiding belangrijk. Het spreekt immers voor zich dat de koper kritisch zal kijken naar o.a. de organisatie, de winstgevendheid en de kwetsbaarheid van uw bedrijf. Als deze...

Bedrijf kopen

Begin tijdig met de voorbereiding Juist in de huidige markt zijn er veel geïnteresseerde kopers. De strategische kopers die al een bedrijf hebben zien kansen om hun marktpositie te versterken door de overname van een ander bedrijf. Bijvoorbeeld de overname van een...

Familieopvolging

Begin tijdig met de voorbereiding "Ik had je eerder tegen moeten komen, ik ben nu weliswaar eigenaar, maar er is nog steeds ruzie in de familie", zei een jonge ondernemer laatst tegen mij. Dat typeert de familieopvolging. Er zijn allerlei verwachtingen, er wordt...

Bedrijfswaardering

Wat is uw bedrijf waard? "Mijn bedrijf is 5 keer de winst of 1 keer de omzet waard", zo wordt nogal eens gedacht. Natuurlijk is de winstcapaciteit van belang; als er meer winst wordt gemaakt is een bedrijf ook meestal meer waard. Maar is deze winst redelijk stabiel,...

Bedrijfsmediation

Conflicten Bij meningsverschillen of conflicten tussen partners (zowel prive als zakelijk) spelen emoties een grote rol. Er is onvoldoende begrip voor elkaar, er wordt niet meer geluisterd. Daardoor escaleren de problemen en is er geen vertrouwen meer. Beide partijen...

John Oostveen

Overnames: het moet in één keer goed!

De naamgever van het bureau is John Oostveen (drs. bedrijfseconomie – 1956). Hij is jarenlang actief geweest in de financiële dienstverlening, zowel als vakman in kredietverlening en controlling, maar ook als financieel directeur en bestuurder. In deze verschillende functies heeft hij veel ervaring opgedaan met overnames en fusies van bedrijven in allerlei soorten en maten.

Vanwege het plezier in dit vak en zijn brede kennis en ervaring is hij sinds 2007 actief als zelfstandig en onafhankelijk adviseur bedrijfsoverdrachten. Hij is gecertificeerd en geregistreerd adviseur bedrijfsopvolging (RAB) en doet ook bedrijfswaarderingen.

John is in staat zich snel in uw situatie in te leven en in nauwe samenwerking met u heel doelgericht naar de beste oplossing te werken. Zo nodig schakelen we de collega’s van Overname-Experts in.

Oostveen Bedrijfsovernames is gecertificeerd lid van de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB) en onderschrijft haar gedragscode.

Blijf up to date

Nieuws

Wat is de waarde van uw bedrijf?

Onderstaand bericht verscheen eerder in Het Ondernemersbelang (zie pdf) Wat is de waarde van uw bedrijf? Nu de economie weer wat uit het dal kruipt gaan veel ondernemers nadenken over verkoop van hun bedrijf. De praktijk leert dat men vaak geen realistische...

Bestaat goodwill nog?

Onderstaand bericht verscheen eerder in Het Ondernemersbelang  (zie pdf) Bestaat goodwill nog? In de gouden jaren tot medio 2008 werd bij bedrijfsoverdracht bijna altijd een aanzienlijk bedrag aan goodwill betaald. Door de recessie kwam goodwill in een ander daglicht...

Een Vendor Loan

Onderstaand bericht verscheen eerder op de website van Overname Experts Waarom zou je die als Verkoper verstrekken?   Boter bij de vis? De meeste verkopers willen graag boter bij de vis. Maar de praktijk is dat dat eigenlijk niet meer voorkomt. Veel...

Koop eens een bedrijf

Onderstaand bericht verscheen eerder in Ondernemersbelang (zie pdf) Bedrijfsovernamespecialist John Oostveen: “Bedrijvenmarkt is ook een kopersmarkt” Koop eens een bedrijf! Door de economische situatie staan de overnameprijzen van veel bedrijven onder druk. Dat is...

Cash & Debtfree leveren van de aandelen

Onderstaand bericht verscheen eerder op de website van Overname Experts Wat wil dat eigenlijk zeggen en wat kan er mis gaan? In onze praktijk komen we nog veel misverstanden en interpretatieverschillen tegen over bedrijfswaardering. Een bedrijf waarderen kan op...

Neem gerust contact met ons op

Stel uw vraag

","subscription_failed":"Kijk dan de onderstaande velden in om ervoor te zorgen u de juiste informatie.","et_ab_log_nonce":"bfdbd26fec","fill_message":"Alsjeblieft, vul op de volgende gebieden:","contact_error_message":"Gelieve de volgende fouten te verbeteren:","invalid":"Ongeldig e-mail","captcha":"Captcha","prev":"Vorig","previous":"Vorige","next":"Volgende","wrong_captcha":"U heeft het verkeerde nummer in de captcha ingevoerd.","wrong_checkbox":"Checkbox","ignore_waypoints":"no","is_divi_theme_used":"1","widget_search_selector":".widget_search","ab_tests":[],"is_ab_testing_active":"","page_id":"466","unique_test_id":"","ab_bounce_rate":"5","is_cache_plugin_active":"no","is_shortcode_tracking":"","tinymce_uri":""}; var et_builder_utils_params = {"condition":{"diviTheme":true,"extraTheme":false},"scrollLocations":["app","top"],"builderScrollLocations":{"desktop":"app","tablet":"app","phone":"app"},"onloadScrollLocation":"app","builderType":"fe"}; var et_frontend_scripts = {"builderCssContainerPrefix":"#et-boc","builderCssLayoutPrefix":"#et-boc .et-l"}; var et_pb_box_shadow_elements = []; var et_pb_motion_elements = {"desktop":[],"tablet":[],"phone":[]}; var et_pb_sticky_elements = []; /* */