Familieopvolging

Begin tijdig met de voorbereiding

“Ik had je eerder tegen moeten komen, ik ben nu weliswaar eigenaar, maar er is nog steeds ruzie in de familie”, zei een jonge ondernemer laatst tegen mij. Dat typeert de familieopvolging. Er zijn allerlei verwachtingen, er wordt onvoldoende gecommuniceerd en er worden weinig zakelijke overeenkomsten gemaakt. Wij hebben veel ervaring met opvolging binnen familie en we doen deze opdrachten graag. Meer nog dan bij andere overnames speelt de emotionele kant een grote rol. En dat is logisch, want het bedrijf zit soms al generaties in de familie.

Het vinden van de juiste balans tussen veel belangen

  • Is de overnameprijs niet te hoog: Kan de overnemer het wel opbrengen? Hoe voorkom je dat er teveel belasting betaald moet worden?
  • Is de overnameprijs niet te laag: Kan de overdrager wel goed rondkomen met de opbrengst? Worden andere kinderen niet benadeeld? Gaat de fiscus wel akkoord?
  • Kan er gebruik gemaakt worden van de Bedrijfs Opvolgings Regeling (BOR)?
  • Hoe moet het gefinancierd worden: Kan dat door de overdrager tegen een gunstige rente en welke risico’s zijn daaraan verbonden?
  • Welke invloed houdt de overdrager? Of doe je de overdracht in stappen?
  • Hoe structureer je de overdracht in juridische zin?

Oostveen Bedrijfsovernames zoekt samen met u en de andere betrokkenen naar de beste oplossing in uw situatie. We gaan zorgvuldig om met de emotionele en relationele kant en zorgen voor een goede en open communicatie naar alle betrokkenen. Natuurlijk worden de afspraken zakelijk vastgelegd.

Crisis goed moment voor familieoverdracht

Door de economische omstandigheden is de waarde van veel bedrijven op dit moment lager dan voor de crisis. Dat maakt dit moment gunstig voor een bedrijfsopvolging in de familie. Bij de overdracht naar uw kinderen gaat het immers meestal niet om de hoogste prijs, maar om een voor alle betrokkenen gunstige transactie. Voor de opvolgende zoon of dochter is dat meestal een niet te hoge overnameprijs. Voor vader/moeder speelt  vooral, hoe het fiscaal gunstig kan gebeuren, waarbij ook de oudedagsvoorziening en de belangen van eventuele andere kinderen goed kunnen worden ingevuld.

Overigens ook bij familieoverdracht geldt, elke situatie is maatwerk. Hoe kan de overdracht worden geoptimaliseerd? Is alleen een lagere prijs voldoende? Of kunnen er fiscale faciliteiten worden benut? Zo zijn er met de BOR zowel voor BV’s als voor IB-ondernemers mogelijkheden om het bedrijf fiscaal gunstig over te dragen. Kortom de timing voor bedrijfsoverdracht in de familie is nu gunstig, maar laat u goed adviseren over alle aspecten in uw situatie.

Een keer afspreken kost niets en verplicht tot niets

Misschien bent u erg druk met uw bedrijf en denkt u dat komt allemaal later wel. Juist dan kan het heel verhelderend zijn om toch eens met ons over uw situatie te praten. We kunnen dan samen globaal verkennen wat er bij u speelt, welke voorbereidingen nodig zijn en wat u daar nu al aan kunt doen. Zo’n gesprek kost u niets en kan u veel opleveren.

Drs. John Oostveen

Drs. John Oostveen

Bedrijfsovernamespecialist

De naamgever van het bureau is John Oostveen (drs. bedrijfseconomie – 1956). Hij is jarenlang actief geweest in de financiële dienstverlening, zowel als vakman in kredietverlening en controlling, maar ook als financieel directeur en bestuurder. In deze verschillende functies heeft hij veel ervaring opgedaan met overnames en fusies van bedrijven in allerlei soorten en maten. Vanwege het plezier in dit vak en zijn brede kennis en ervaring is hij sinds 2007 actief als zelfstandig en onafhankelijk adviseur bedrijfsoverdrachten. Hij is gecertificeerd en geregistreerd adviseur bedrijfsopvolging (RAB) en doet ook bedrijfswaarderingen. Daarnaast is hij lid van de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB) en onderschrijft haar gedragscode.

Zijn bureau is aangesloten bij Overname-Experts een collectief van ervaren en deskundige specialisten bij bedrijfsovernames en bedrijfsopvolging in het midden- en kleinbedrijf.

Oostveen bedrijfsovernames werkt met concurrerende tarieven op basis van de volgende structuur: Voor familieopvolging en enkelvoudige werkzaamheden (zoals bijv. een waardebepaling of specifieke consultancy) hebben we een vast uurtarief of een integrale totaalprijs. Voor begeleiding van het gehele proces van een bedrijfsovername werken we met een (gereduceerd) uurtarief in combinatie met een vergoeding bij succes.

Andere opdrachten

Hieronder een greep uit de opdrachten die Oostveen Bedrijfsovernames heeft uitgevoerd:

Administratie- en belastingadviesportefeuilles - Assurantieportefeuilles - Automotive - E-Installatie - Food, Groenrecycling - compostering en grondverzet - Groothandels - HR en coaching - ICT softwareontwikkeling en services - Incasso - Ingenieursbureau - Kinderopvang - Marketing/Communicatie - Mode, Productiebedrijven - Schoonmaakbranche - Timmerfabriek - Zonwering en buitenleven.

Een intensieve periode waarbij John Oostveen onder andere zorgde voor overzicht en structuur. Dankzij John is een mooi resultaat bereikt.

Corry van Herpen Pensioen Perspectief BV
Corry van Herpen

De samenwerking met John Oostveen beviel uitstekend! Zijn pragmatische aanpak sloot zeer goed aan bij onze wensen en manier van zakendoen. Zijn frisse blik en heldere analyse van onze “business” leidde tot de nodige zelfreflectie en goede discussies. Tijdens het overname traject behield John het overzicht voor de diverse partijen waardoor we de transactie op tijd konden afronden. Ik zou John van harte kunnen aanbevelen voor een bedrijfswaardering of overname.

Marcel Birkhoff RAD Torque Systems
Marcel Birkhoff

Ik ben heel tevreden over het bereikte resultaat. Bij zo’n overname is veel bijzondere kennis en ervaring nodig, die je als ondernemer niet hebt. Gelukkig kon John ons langs alle klippen laveren.

Peter Brouwer Hoka BV
Peter Brouwer

Ik heb John Oostveen leren kennen via mijn accountant Huisman en partners. De 1e indruk was dat we dezelfde taal spraken. Ik heb toen besloten om mijn plannen door John uit te laten werken en me daarna door hem te laten begeleiden, wat geresulteerd heeft in een goede en snelle overname die naar ieders tevredenheid verlopen is. John, bedankt voor je advies, inzet en positiviteit in deze overname. Als ik ooit nog eens te maken krijg met een overname zal ik jou zeker benaderen of aan bevelen!

Martin Klever Klever- Boor en Perstechniek
Martin Klever

Het was een zware bevalling maar het is uiteindelijk naar ieders tevredenheid toch gelukt. John, we willen jou vooral bedanken voor je goede en standvastige begeleiding bij de verkoop van ons mooie bedrijf. Nogmaals bedankt voor de prettige samenwerking, we zullen jou zeker aanbevelen!

Erick Doelitzsch La Bonbonnerie BV
Erick Doelitzsch

Het was een heel intensief en emotioneel proces. En ik had natuurlijk ook nog mijn handen vol aan het runnen van het bedrijf, want dat had de hoogste prioriteit. Gelukkig kon ik vertrouwen op de kennis en ervaring van John Oostveen, die alles duidelijk heeft uitgelegd en het hele proces stapsgewijs heeft geregisseerd.

Darja Smink DENTA Enginering BV
Darja Smink

De belangrijkste uitgangspunten van de overname-afwegingen en het businessplan zijn realistisch gebleken. Ik kijk terug op een zeer prettige samenwerking met John. Hij heeft zich in korte tijd goed ingeleefd in de branche. John had niet alleen een gedegen financiële inbreng, maar heeft  ook een goede rol gespeeld bij de onderhandelingen. Kenmerkend voor zijn aanpak zijn zijn pro-actieve houding en heldere communicatie richting alle betrokken partijen.

Ron den Braber Bastasol Zonwering
Ron den Braber